Tietoa Australiasta

Australia on maa, jossa on korkea elämänlaatu ja opetuksen taso

Mitä Australiassa on pakko nähdä?

Great Barrier Reef, Uluru, Australian massiivinen aavikko ja sen vuorenhuiput, tuhannet rannat, rannikot, isot kaupungit sekä pienet kylät. Ymmärtääksesi monipuolisen Australian kauneutta, sinun täytyy nähdä ja kokea mahdollisimman moni edellä mainituista paikoista.

Australiassa on satoja, jopa tuhansia paikkoja, jotka ovat vierailun arvoisia. Great Barrier Reef, joka kuuluu maailman vaikuttavimpiin luontokokonaisuuksiin, on vasta alkua. Keskellä Australiaa on olemassa valtava monoliitti nimeltä Uluru, alkuperäiskansojen pyhävuori. Vuoren ympäri kiertäminen kestää n. 4 tuntia – se on pitkä ja intensiivinen matka, mutta varmasti myös unohtumaton sellainen.

Läheltä Ulurua löydät Kings Canyonin, joka voisi olla suoraan lavastus lännen elokuvasta. Great Ocean Road Melbournen lähellä antaa sinulle henkeäsalpaavat näkymät, kuten myös ikoniset 12 Apostles -teräväkärkiset kivet, jotka nousevat pystysuoraan merestä, ne ovat syntyneet kallioiden romahdettua veteen. Sinun ei myöskään pidä unohtaa The Wavea, mikä on massiivinen aallon muotoinen kivimuodostelma, joka on syntynyt tuulen ja veden muodostamana. Mel Gibsonin fanien täytyy ehdottomasti nähdä kaupunki, jossa kuuluisa ”Mad Max” elokuva on kuvattu. Steve Irwinin seuraajille on Australian Zoo, jonka päivittäisiin esityksiin kuuluu mm. jättiläiskrokotiilejä.

Kuinka suuri Australia on?

Kun ajat läpi loputtoman aavikon, tuntuu siltä, ettei aika kulkisi ollenkaan eteenpäin. Keski-Australiassa voit siis matkustaa 500, 1000, 2000 km tai pidemmällekin ilman, että maisema muuttuu ollenkaan ja vastaan saattaa ajaa vain kourallinen autoja.
Australian pinta-ala on valtavat 7,7 miljoonaa km2, mutta väestöluku on vain noin viisi kertaa suurempi kuin Suomen (25 miljoonaa verraten 5,5 miljoonaan). Australian väestötiheys on niin alhainen (alle 3 henkilöä per km²), että se on 3. sijalla maailman vähiten asutuiden maiden listalla.

Entä Australian ilmasto?

Australian ilmasto on erittäin monipuolinen, minkä voi helposti huomata matkatessaan Australian halki. Australiasta löytyy trooppinen, puolitrooppinen, lauhkea, puolilauhkea, mannerilmasto ja välimerenilmasto, unohtamatta sen aavikkoa ja valtamerta. Aivan kuin koko maailma olisi yhdellä saarella!
Ajaessa keski Australian kautta on varauduttava kuivaan aavikkoilmastoon, kun taas lounaan ja kaakon rannoille mentäessä ilmasto muistuttaa enemmänkin välimeren ilmastoa. Ne jotka haluavat kokea kaksi vuodenaikaa -kuivuuden ja sateisen- nauttivat varmasti Nothern Territoryn subtrooppisesta ilmastosta ja sen korkeista lämpötiloista.
Australia on tunnettu lämpimistä säistään, mutta suureen maahan mahtuu myos kylmiä talvia, etenkin etelässä talvella. Kesällä tosin ilmatila nousee yli 40 asteeseen.
Muistathan että Australian vuodenajat ovat vastakohdat Suomen vuodenajoista.

Villieläimet Australiassa?

Australian kasvi- ja eläinlajistot ovat hyvin monipuoliset; noin 4000 kalalajia, 400 nisäkäslajia, 800 lintulajia, 300 liskolajia, 140 käärmetyyppiä, 2 eri krokotiililajia ja 50 eri merinisäkästä. Ja kyllä – jotkut näistä eläimistä voivat olla hengenvaarallisia ihmisille, mutta yrittävätkö ne kaikki todella tappaa sinut? Villieläimet eivät yleensä satuta ihmisiä, kunhan vain itse ymmärrät vaaran ja pyrit toimimaan vastuullisesti. Mutta täytyy muistaa, että vaikka jokin olisi ”viaton” ensimmäisellä katseella, paratiisin ranta voi yllättäen täyttyä myrkyllisillä meduusoilla, hailla ja krokotiileillä, jotka joskus vierailevat rannoilla, myös myrkyllisiä hämähäkkejä ja käärmeitä voi esiintyä lähes missä tahansa.
Useimmat Australiaan matkustavat osaavat pysyä itse valppaana ja usein syntyy paljon melua aivan tyhjästä. Tiesitkö muuten, että Australiassa elää noin miljoona luonnonvaraista kamelia? Tai että kengurut osaavat uida, mutta kuten emut, eivät kävellä takaperin? Tästä syystä Kengurut ja Emut ovatkin Australian kansallisessa lipussa symbolina sille, että Australia kulkee vain eteenpäin.

Millainen on australialainen elämäntapa?

Australia on maa, joka on kehittynyt kukoistavalla taloudella. Alhainen inflaatio, korkea talouskasvu, dynaamiset työmarkkinat – kaikki tämä yhdessä luovat maan, joka toimii hyvin, eikä aiheuta suurempaa draamaa sen kansalaisille. Päätös muuttaa Australiaan on paras mahdollisuus jättää taaksensa kaikki pahat ajatukset, turhautumiset ja pettymykset ja vain nauttia elämastä Australiassa. Jokainen, joka on joskus kokenut paikallisten tavan suhtautua elämään voi vahvistaa asian suoraan sydämestään. Australiaan lähto voi myos olla vain elämän muutos tai muutto lämmon ja auringon perään. Australian yhteiskunta on nuori, avoin ja rento. Voidaan sanoa, että ihmiset täällä elävät pitkän ja onnellisen elämän -keskimääräinen elinikä on 79,9 vuotta miehillä ja 84,15 vuotta naisilla.

Entä kulttuuri ja viihde Australiassa?

Kulttuurin ja viihteen tarjonta Australiassa on laaja. Varsinkin yöelämässä on tarjolla hyvin erilaisia vaihtoehtoja, riippuen omasta mielialasta ja mieltymyksistä. Sydney ja Melbourne ovat Australian sosiaalisia keskittymiä. Lukuisat tapahtumat, juhlat ja paikat muodostavat kaupunkien värikkään yöelämän, kun taas päivänvalossa voimme ihailla tavallisesta poikkeavaa arkkitehtuuria, käydä museoissa, nauttia hyvästä kahvista tai maistella ruokia eri puolilta maailmaa. Suurimpien kaupunkien sadat ravintolat tarjoavat erinomaista ruokaa valmistettuna tuoreista raaka-aineista. Kun taas aavikolle mentäessä hallitseva keittiö on enemmän perinteistä australialaista eli grillattua lihaa, Fish & Chipsejä, hampurilaisia, täytettyjä leipiä ja VB:tä (Australialanen olut, jota me emme todellakaan suosittele!).
Australialainen elämäntapa myötäilee pääosin ”beach lifestyle” – filosofiaa, joka ulottuu rentoon elämäntyyliin ja rentoihin ja mukaviin vaatteisiin, jotka koostuvat usein shortseista, aurinkolaseista ja flipflopeista.

Tiesitkö nämä 10 asiaa Australiasta?

  • Kesä kestää joulukuusta helmikuuhun ja talvi on vain kesäkuusta elokuuhun
  • Australialaiset RAKASTAVAT lyhentää kaikkia sanoja mitä vain voivat – “Kangaroo” (kenguru) on “roo”, Australialainen on “aussie”, “barbeque” (grilli) on “barbie”, afternoon (iltapäivä) on ”arvo” jne
  • Maailman isoin laidunmaa (n. 24 000 km2) ja maailman pisin aita (5 614 km) ovat Australiassa
  • Australiassa on yli 73 miljoonaa lammasta
  • 25% Australialaisista on syntynyt ulkomailla
  • Voit törmätä hylkeisiin ja pingviineihin Australiassa
  • Surffajat kiinnostavat haita vain sen takia, etta surffilauta näyttää altapäin hylkeeltä
  • Koalat nukkuvat 18 tuntia vuorokaudessa
  • Melkein 90% mantereesta on asumatonta kuivan ilmaston takia
  • Aboriginaaleilla on mitä todennäköisemmin maailman vanhin kulttuuri jopa 50 000 vuoden takaa

 

HALUATKO TIETÄÄ JOTAIN MUUTA?

OTA YTHEYTTÄ MEIHIN. VASTAAMME MIELELLÄMME KAIKKIIN KYSYMYKSIISI!